首页 > 新闻 > 香港 > 正文

黄之锋狱中过生日 罗冠聪越洋"赠兴"

星岛环球网消息:大公文汇全媒体报道:前"香港众志"秘书长黄之锋噚日喺狱中度过25岁生日,佢嘅fb专页发文话,狱中独处时间"多到无止境",被迫着要学习平静内心及锻炼柔韧,又称"在囚的人不论背景身份,也会格外想被记着,希望人们会念及目前承受这一切的自己"。今年的生日,佢希望自己成为更有成长的人,所记挂与思念的,有天得以重逢,再相见喎。据悉,黄之锋目前因"反修例事件"等案,合共被判囚27.5个月,另非法初选案被控"串谋颠覆国家政权罪",仍然在审。睇怕,更精彩嘅人生仲陆续有嚟!

而一早潜逃去英国嘅前"众志"常委罗冠聪,虽然自己逍遥快活,亦不忘经常"关心"留港服刑的"手足"。佢噚日就越洋"赠兴",喺fb帖文祝黄之锋生日快乐,仲话喺出Post前谂过,到底隔住半个地球同佢讲"生日快乐",会唔会被视为害咗佢嘅一步。帖文一出,不少网民都揶揄佢虚伪,居然还趁机"抽水"。